De nou una altra oportunitat per poder aprendre una cosa nova aquesta setmana. O per donar suport a una iniciativa interessant. O per tot a la vegada. En qualsevol cas, gràcies per la confiança, un cop més. Comencem!
Markdown és el llenguatge de maquetació que faig servir jo per crear aquest butlletí i les pàgines i posts de la meva web, i comparativament amb HTML, permet maquetar un text de forma fàcil amb un sistema de codis molt senzills. Si ets usuari de Github segurament ja saps com funciona, perquè les pàgines de "readme" es poden maquetar amb aquest llenguatge, i si no ho ets, cada cop hi ha més aplicacions que l’estan implementant, així que segurament ara és un bon moment per aprendre’n. I no he trobat un recurs més complet i fàcil que Markdown guide, una web amb una sèrie de guies fàcils que també podeu comprar en format llibre.
Més informació: Markdown guide
Hi ha una campanya ben interessant de la Free Sotware Foundation Europe que està recollint signatures per demanar als ens públics una cosa que sembla molt bàsica: si un aplicatiu informàtic de qualsevol tipus s’ha realitzat gràcies a finançament públic, el codi d’aquest ha d’estar disponible de forma lliure. Si creieu com jo que aquesta gent es mereix la vostra signatura, només cal que aneu a la web del projecte i gasteu dos minuts en omplir el formulari que hi trobareu.
Ankaŭ, se vi parolas esperanto, vi povas kompletigi la formularon esperante ĉi tie.
Del 17 al 20 de maig d’enguany tindrà lloc a Vic el 40è Congrés Català d’Esperanto. Sí, sembla mentida que hi hagi encara esperantistes i que aquests encara es reuneixin un cop cada dos anys per muntar un congrés. El tema d’aquesta edició és "Ateneus populars i divulgació cultural i científica", i com en altres ocasions, el programa oficial estarà farcit d’activitats relacionades amb el tema del congrés i la Llengua Internacional. Trobareu també activitats en català, pensades per a persones que no hagin de tenir un nivell concret d’esperanto.
Més informació sobre el congrés a la seva web oficial.
Ja s’ha publicat l’episodi corresponent al mes d’octubre de Puntes Rebels, un podcast feminista conduït per la Mabel Rodriguez, i que en aquesta ocasió parla de la censura, dels límits de l’humor, de la cultura de la cancel·lació, etc. Troba reu el podcast a Spotify en aquest enllaç.