View profile

La Bulteno - El butlletí d'Enric Pineda #31

La Bulteno - El butlletí d'Enric Pineda
Tornem de la Setmana Santa amb la mirada posada en Sant Jordi, la gran festa del llibre, la cultura i l'amor. I jo et porto una newsletter ideal per llegir d'una revolada i aprendre alguna coseta més.

Llibres electrònics gratuïts i en català
Si no et fa res llegir llibres electrònics (vaja, que no ets uns fanàtic del llibre analògic), i ja t'has gastat el pressupost en cultura d'aquest any, sempre pots anar cap a clàssics de la nostra literatura o traduccions mig oblidades com les que ens ofereix el Projecte Gutenberg. Els tens en PDF, en ePub i en HTML, i es poden baixar molt fàcilment.
Browse By Language: Catalan | Project Gutenberg
Com t'hauries dit segons el dia del naixement?
Abans hi havia la tradició d'anomenar les criatures segons el dia en què van néixer. Ara aquesta tradició s'ha perdut perquè a veure quin dia és Santa Khaleesi o Sant Izan, però sempre es pot jugar a veure com t'hauries anomenat si la tradició persistís. Per exemple, jo em diria Isidre. Maco, no?
Si vols saber el sant que et tocaria a tu o a algú del teru entorn, o simplement tens curiositat per veure quins noms estranys apareixen al Santoral Català, aquí et deixo un recurs ben útil:
Fem memes medievals!
Si ja te n'has cansat de les imatges clàssiques dels memes, com la del paio tocant-se el cap per dir que “hi ha que pensar” o la del Homer desapareixent enmig d'uns arbustos, ara tens una nova eina al teu abast!
La Biblioteca Nacional dels Països Baixos ha creat una eina online per poder fer mems amb el fons d'il·lustracions que apareixen en llibres dels segles XIII al XVI. I realment n'hi ha de molt curiosos.
Un altre exempe de coses divertides que es poden fer des del tradicionalment avorrit món de les biblioteques.
Literatura amb les Punkis Decimonòniques
Són dues, són punkis i es defineixen com a fans de la literatura victoriana (és a dir, la que es va fer en plena època de la Reina Victòria). La Blanca Pujals és editora a Viena Edicions, i la Carlota Freixenet és llibretera a La Carbonera, amb experiència fent podcasts i continguts a la ràdio. Entre les dues analitzen obres de la literatura victoriana amb un estil ràpid però complet.
Si vols saber més sobre aquest gènere literari, vist també des d'una perspectiva de gènere, aquí les pots escoltar:
Punkis Decimonòniques | Podcast on Spotify
Did you enjoy this issue? Yes No
Enric Pineda
Enric Pineda @epineda

Un butlletí setmanal que cada dilluns t'ofereix continguts nous per començar bé la setmana. I completament de franc, Maria Dolors!

In order to unsubscribe, click here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Created with Revue by Twitter.